Równowaga

Ból mięśni? Bezsenność? Niestabilny nastrój? To niekoniecznie symptomy chorób czy przemęczenia. Często przyczyną bywa nieprawidłowy odczyn krwi (pH) odpowiedzialny m.in. za prawidłowy przebieg procesów życiowych. Sprawdź, czy Twój organizm znajduje się w stanie równowagi. Zweryfikuj swój jadłospis z poniższymi produktami, których spożywanie ma istotny wpływ na zachowanie optymalnego pH.Odnalezienie przynajmniej ośmiu alkalizujących produktów z codziennego menu może świadczyć o dobrym poziomie pH Twojej krwi.

Jest to jednak bardzo powierzchowny pogląd, dlatego warto przyjrzeć się swojej diecie z bliska. Dla większości procesów przemiany materii zakres pH to 7,35-7,45. Tendencja w stylu życia przeciętnego Polaka idzie w kierunku zakwaszania (pH poniżej normy). Oprócz niektórych chorób, takich jak cukrzyca, otyłość do powstania tzw. kwasicy przyczynia się stres, palenie tytoniu, mała aktywność ruchowa i nieprawidłowe żywienie. Długo trwające zakwaszenie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób reumatycznych, kamicy nerkowej, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, nowotworów, chorób układu pokarmowego, dny moczanowej czy osteopenii i osteoporozy.

Produkty zakwaszające:
– baranina, wołowina, wieprzowina, owoce morza, cukier, biały ryż, wafle ryżowe, czarne jagody, ciecierzyca, fasola, węgierki, melasa, sery żółte, pleśniowe, maślanka, jogurty, czekolada, pszenica, alkohol, kawa, białe pieczywo, ciastka, pikle, marynaty, ocet, napoje gazowane, pasteryzowane soki

Produkty alkalizujące:
– brokuły, kalafior, szpinak, karczochy, pomidory, gruszka, arbuz, cebula, limonka, cytryna, szparagi, mango, grejpfruty, brzoskwinie, czereśnie, papryka, daktyle, banany, borówka, soja, migdały, oliwki, kasza jaglana, dziki ryż, awokado, olej z ogórecznika, oliwa z oliwek, herbata zielona.

Koktajl alkalizujący
Sok z 2 cytryn, natka pietruszki, nać selera, garść liści szpinaku, awokado, spirulina, woda mineralna (1 szklanka). Do blendera włożyć liście szpinaku, natkę pietruszki i nać selera, awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę, obsypać wszystko 1 łyżką spiruliny, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn. Zblendować składniki w trakcie podlewając wodą.