ZŁOTE PORADY NA ZŁOTĄ JESIEŃ

Zmienna pogoda, krótszy dzień i skłonności do melancholii. Pod tymi hasłami kryje się dla większości Polaków jesień. Co zrobić, by móc cieszyć się urokami tej pory roku w dobrym nastroju i zdrowiu? Przede wszystkim zdrowo jeść i ruszać się!

Jesień jest szczególnym czasem, kiedy trzeba zadbać o prawidłowe menu – po wakacjach, kiedy sposób odżywiania wygląda zazwyczaj nieco inaczej, a i w przygotowaniu do zimy. Warto pamiętać o gromadzeniu niezbędnych składników odżywczych dla ochrony przed infekcjami. Nie chodzi tutaj jednak o gromadzenie tkanki tłuszczowej! Powszechne przekonanie, że zimą potrzebujemy jej więcej, jest błędne. Oczywiście, trzeba zapewnić organizmowi odpowiednią porcję energii i utrzymywać bilans cieplny na odpowiednim poziomie, ale z rozsądkiem i pewnymi zasadami. Oto kilka z nich.

  • Sezonowe owoce i warzywa zawierają teraz największą ilość korzystnych składników. Najlepiej jeść surowe lub krótko gotowane. Bakłażany, papryka, kukurydza, brokuły, cukinia, kapusta, dynia, buraki czy marchew. Wśród owoców królują gruszki, śliwki, winogrona. Wszystkie zawierają dużo cennych witamin, szczególnie witaminy C wspomagającej odporność.
  • Fermentowane napoje mleczne – kefir, maślanka, jogurt. Wysoka zawartość bakterii probiotycznych zapewnia odbudowę 
i prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej jelit. Produkty te są poza tym dobrą, wygodną alternatywą dla posiłku w zabieganym dniu. Pomysł na drugie śniadanie nie musi się ograniczać do pospolitej kanapki z serem żółtym. Jogurt z paczką musli to zdecydowanie lepsze rozwiązanie! Łatwe w transporcie, pożywne 
i lekkie.
  • Dobre zioło nie jest złe! W Twojej kuchni powinno się znaleźć jak najwięcej świeżych przypraw: bazylia, rozmaryn, szałwia, oregano, kolendra, imbir. Warto też zaopatrzyć swój zbiór w cynamon i kardamon. Wspomagają przemianę materii, chronią przed napadami głodu, a ponadto przyspieszają krążenie krwi, więc jest nam cieplej.
  • Częsta aktywność ruchowa – długie, żwawe spacery i ulubione sporty niech będą wpisane w jesienny grafik.
  • Produkty bogate w magnez: kasza gryczana, orzechy, niskotłuszczowe kakao, nasiona roślin strączkowych, warzywa liściaste. Od czasu do czasu można uzupełnić ten pierwiastek drobnym grzeszkiem w postaci gorzkiej czekolady. Jeśli jesteś prawdziwym łasuchem, zamień tę w tabliczce na pitną z chudym mlekiem – ma mniej kilokalorii i działa rozgrzewająco. Dla spotęgowania tej właściwości dodaj szczyptę chilli.
  • Regularne posiłki – podstawą jest pierwsze śniadanie – bez porannej dawki energii organizm funkcjonuje mniej wydajnie, poza tym będąc o poranku notorycznie głodnym, boi się deficytu i  zmuszony jest do gromadzenia zapasów tłuszczu z posiłków, jakie mu dostarczamy późniejszą porą. Nie zapominaj 
o drugim śniadaniu  i ciepłym obiedzie. Następnie mała przekąska na podwieczorek i lekka kolacja.